Úgy megsértődött, hogy feltalálta a chipset

Amikor a Cornelius Vanderbilt nevű vasúti nagyvállalkozó 1858-ban vacsorázni ment a kedvenc éttermébe, még nem sejtette, hogy hamarosan beírja magát a gasztronómia nagykönyvébe.

olga-kozachenko-gitjpq74er0-unsplash.jpg

A New York állambeli Saratoga Springsben esett meg a dolog, és az affér azzal kezdődött, hogy Cornelius barátunk túlságosan vastagnak találta az étke körítéseként feltálalt sült burgonyát. Nagymenő volt ez a Vanderbilt nevű úriember, lazán visszaküldette a pincérrel a fogást, mondván, hogy a krumpli túl vastag.

Nosza, csakhamar jött az újabb adag, de Cornelius Vanderbilt kötözködős hangulatban lehetett aznap este. Talán beszólt neki egy bakter, vagy a kalauz nem köszönt vissza a saját vonatán, ezt ennyi év távolából már lehetetlen kideríteni. Mindenesetre a vékonyabb sült burgonyát is visszaküldette a pincérrel a konyhára.

A história szerint a George Crum nevű főszakács vette kezébe az ügyet, aki annyira felmérgelte magát a panasz miatt, hogy kisajátította a bosszút. Önkezével szelte fel a burgonyát olyan hajszálvékony érmékre, hogy szinte át lehetett rajtuk látni.

A pincérek nem is sejtették, hogy burgonyaszirom elnevezésű valamit szállítmányoznak az akadékoskodó vendég asztalához, ők csak fojtottan röhögve kézbesítették a főszakács bosszúját. Cornelius Vanderbilt úr azonban maximálisan megelégedve fogyasztotta el a világ első burgonyacsipszét, sőt! Még repetát is kért belőle.

Ettől a naptól kezdve az extra vékony burgonya lett az étterem specialitása. Először csak külön tálkákban kínálták a vendégeknek, később már dobozokban is árulták, végül pedig egész gyárak létesültek, hogy kielégítsék a fogyasztói igényeket.

Még hogy a harag nem jó tanácsadó, ugye? Pedig az lehetett volna, ha a főszakács levédeti a terméket, ám ez eszébe sem jutott. Körülbelül úgy járt, mint például a Tetris nevű játék kitalálója. Soha, semmiféle bevétele nem származott abból a termékből, amelyből manapság ezerszámra adnak el egy-egy zacskóval minden percben a világ legkülönbözőbb tájain.

Címkék: gasztronómia